Lazer visoke gustine

Laserska terapija visokog intenziteta, poznata kao (HILT), dobila je FDA odobrenje 2002. godine. Sve je popularnija i bezbedno se koristi u modernim medicinskim centrima i bolnicama širom sveta. Galij-aluminijum-arsenid (GaAlAs) diode i fotobiostimulacijski tretman s uređajima koji generiraju energiju uz najnoviju generaciju laserske tehnologije klase 4. Fotobiostimulacija, koja se javlja apsorpcijom laserskih talasa od strane ćelija, stvara željene promene u ciljnim ćelijama.

Koje su razlike od drugih lasera?

Laserska terapija visokog intenziteta se razlikuje od hladnog (ili niskog nivoa) laserske terapije, mnogo je jača od hladnog lasera, omogućavajući joj da dublje dopre do ćelijskog tkiva i tretira okolna tkiva kako bi se pružili dugotrajniji rezultati.

Kako djeluje Hil terapija?

Svoje laserske efekte visokog intenziteta postiže zahvaljujući svojim protuupalnim, antiedemskim i analgetskim mehanizmima. Pomaže regeneraciju nervnih ćelija i poboljšava komunikaciju sa mozgom. Omekšava ožiljno tkivo tako da se vlakna mogu rastegnuti kako bi se omogućilo više kretanja. Hronični bol ide duboko u unutrašnje organe kako bi promijenio ili resetirao pamćenje.

 

Kod kojih se bolesti koristi?

Osteoartritis, reumatizam mekih tkiva, reumatoidni artritis, zacjeljivanje opekotina, dekubitalni ulkus, CTS, tendinitis i burzitis, sportske ozljede, radikulopatije i diskopatije, kronični osteomijelitis, dijabetička neuropatija, epikondilitis, bolesti zuba, trigeminalna neuralna neuralna sintetika , može se koristiti u tretmanima ožiljaka.

U kojim situacijama se ne koristi?

Ne treba ga nanositi na nezatvorene fontanele kod djece, trudnica, područja blizu kancerogenih lezija, proširenih vena i upalnih područja. Trebalo bi ga vrlo pažljivo ili nikako ne primjenjivati kod onih s dijagnozom epilepsije i onih sa pejsmejkerima. Laser usmjeren u oko s udaljenosti manje od jednog metra koncentrira se u rožnjaču i oštećuje oko. Pacijent i doktor moraju nositi naočare.

Postoji li bol u praksi?

Ne osjeća se bol. Ne uzrokuje gubitak kose, mrlje na koži i opekotine na koži. Svetlost lasera je toplo na telu. Mnogi pacijenti osećaju utjehu i zagrijavanje vrlo opuštajući. Neki ga opisuju kao “poput toplog sunca”. Najvažnija stvar koju treba biti svjesna tokom primjene metode je nanošenje na pravo područje i na pravi način. Iz tog razloga je važno da aplikaciju radi profesionalni korisnik. Zbog toga je laserski tretman veoma udoban.

Kako se primjenjuje?

Može pokazati svoj učinak već od prve sesije. Ovisno o iznenadnom i kratkotrajnom (akutnom) i dugotrajnom i nezaliječenom (kroničnom) stanju vaše nelagode, vrijeme primjene lasera i odluka o dozi određuje se prema preporuci liječnika specijaliste. Općenito, sesija može varirati između 10 i 30 minuta. Dok 1-5 sesija može biti dovoljno u akutnim stanjima, može se produžiti do 6-12 sesija u hroničnim stanjima.