Sistem za hodanje uz pomoć robota

Robotski uređaji i virtuelna stvarnost danas sve više postaju dio moderne medicine. Jedna od oblasti u kojoj se koristi robotska tehnologija je rehabilitacija. Posebno u neurološkoj rehabilitaciji, proces oporavka i oporavka funkcije može se ubrzati uz pomoć različitih robotskih uređaja. Bolji rezultati se mogu postići kada se ove robotske tehnologije koriste zajedno s klasičnom fizikalnom terapijom i metodama rehabilitacije. Jedan od najčešćih uređaja koji se koristi u robotskoj rehabilitaciji su roboti koji hodaju. Robot za hodanje jedan je od uređaja s najnaprednijim tehnološkim inovacijama među ovim pomoćnim uređajima.

Šta je hodajući robot?

Robot za hodanje je robotski rehabilitacijski sustav koji se koristi za vraćanje i poboljšanje sposobnosti hodanja u slučajevima traumatskih ozljeda mozga i kičmene moždine, moždanog udara, gubitka sposobnosti hodanja zbog neuroloških ili ortopedskih razloga. To je opcija liječenja koja uzima većinu tjelesne težine pacijenta i omogućava zglobovima da se slobodno kreću i ima za cilj da povrati normalan obrazac hoda.

Kako to utiče?

Koncept „učenja specifičnog za zadatak“ zasnovan na neuroplastičnosti tvrdi da se kroz stalno ponavljanje i intenzivan trening aktivnosti svakodnevnog života mogu steći i poboljšati kroz obrazovanje. Terapija robotskim hodanjem robota zadovoljava ovu potražnju. U studijama je pokazano da se kod pacijenata čiji je obrazac hoda narušen nakon ozljede ili bolesti, stvaraju novi putevi stimulacije ponavljajućim pokretima hodanja, pomažući radu mozga i kičmene moždine. Funkcionalno kretanje i senzorna stimulacija imaju važnu ulogu u neurološkoj rehabilitaciji pacijenata sa moždanim udarom, ozljedom kičmene moždine i traumatskim ozljedama mozga, kao i s MS (multipla skleroza), cerebralnom paralizom ili drugim neurološkim oboljenjima.

Kako funkcionira hodajući robot?

Pacijent koji se leči prvo se unosi u aparat pomoću noseće odeće koja se stavlja na njegovo telo. Nakon što se tjelesna težina u potpunosti prenese na uređaj, robotski uređaji za hodanje se pričvršćuju na noge pacijenta. Pacijent počinje hodati prenošenjem djelomičnog opterećenja na traku za trčanje kako bi se stvorio normalan obrazac hodanja. Robotski šetači imaju za cilj otkriti i ojačati aktivno kretanje tokom hodanja uz pomoć senzora. U međuvremenu, pacijent može pratiti svoju šetnju iz ogledala ili ekrana virtuelne stvarnosti ispred sebe.

Koje su prednosti terapije robotskim hodanjem?

  • Najvažnija prednost robotskog sistema za hodanje je što čini pokrete vrlo sličnim normalnom hodanju i konstantno stimuliše centre u mozgu. Ovom metodom ubrzava se proces oporavka pacijenata i razvijaju se načini hodanja na način koji je približan normalnom.
  • Zahvaljujući dužim i intenzivnijim funkcionalnim treninzima, brz napredak se postiže neuporedivo sa ručnim tretmanima.
  • Otklanja fizički umor terapeuta. Za korištenje je dovoljan jedan terapeut.
  • Aktivnost hodanja pacijenta lako se prati i procjenjuje.
  • Obrazac hoda i potporne sile mogu se individualno prilagoditi potrebama pacijenta kako bi se prilagodio funkcionalnom treningu.
  • Povećana motivacija pacijenata postiže se vizualiziranim povratnim informacijama o učinku.
  • Sa kompjuterski potpomognutim skalama za procenu, moguće je dobiti laka i ponovljiva merenja o razvoju pacijenta.
  • Ako je potrebno, može se napraviti lak prijelaz s robotske terapije na manuelni trening hoda.

Ko može imati koristi od terapije robotskim hodanjem?

Primarni cilj terapije robotskim hodanjem je poboljšati izgubljenu ili oštećenu sposobnost hodanja. U tu svrhu, terapija robotskim hodanjem može se koristiti kod mnogih neuroloških i ortopedskih poremećaja koji narušavaju sposobnost hodanja, posebno traumatskih ozljeda mozga i kičmene moždine, moždanog udara i drugih neuroloških poremećaja.